Yang disayangi

Friday, April 8, 2011

tips menjadi seorang blogger (versi aku)


aku xsehebat blogger otai nak bagi tips2 ni..
tapi rasanya xsalah kalau aku nak share tips serba sedikit kan??
 entry kali ni aku nak cerita macamna aku mencari follower..

1.blogwalking
tips pertama aku ni memang orang selalu buatkan??blogwalking aku rasa paling berbaloi bagi seorang blogger untuk meningkatkan jumlah follower mereka..dengan cara ni..korang akan dapat mempromosikan blog korang dekat blog korang singgah tu....dulu time aku suka blogwalking..sehari aku dapat sekurang-kurangnye 10follower..kalau seminggu?? ce kira ce kira??sekarang,,aku jarang dah blogwalking,bukan apa,mood malas melampau-lampau sekarang..lemak dah tebal sangat dah dekat blog aku ni..aduyai..ade sape2 dapat tolong buang lemak kat blog ni???

2.tinggalkan jejak (full bahasa melayu)huuh..^^
bila dah blogwalking tu,,,,perkara paling penting sekali aku tinggalkan jejak aku kat blog mereka..aku nasihatkan kat korang laa,,kalau boleh,janganlah taip 'singgah' je....bagilah ayat power2 sikit bagi dia perasan yang korang ni datang blog die..tapi sekarang aku makin malas nak tinggalkan jejak kat shoutbox..sebab apa?sebab akuu malas laaa..!

3.komen entry mereka !
aku suka gila tips ni!!serius xtipu!setiap kali aku pergi mana-mana blog,mesti aku tinggalkan komen dekat entry mereka walaupun baru kali pertama aku singgah blog dia tu..bila aku buat macam ni..aku dapat feedback balik dari mereka..mereka akan balas komen kita..so,bila selalu macamni..korang akan dapat kenal mereka dengan lebih rapat..bukan macamtu ke??xpasal2 dia follow blog korang..kan dah tambah follower tu.

4.i follow u,u wajib follow i balik..
ahahha..silap2...'i follow u,u follow i' <--ni baru betol..kebanyakkan blogger xsuka statement ni kan??kenapa ek??ceciter-ceciter??sebab terasa dipaksa ke??ermm..kesian diorang,diorang  follow blog korang tapi korang xnak follow blog diorang balik..aku tengok biasanya blogger2 baru (newbie) yang biasanya guna ayat ni..termasuklah aku time mula2 bebelog dulu (^^)Y...seriuslaa..aku mana tahu ramai xsuka ayat tu,,almaklumlah budak baru belajar..so,apa salahnya korang beri tunjuk ajar kat blogger baru tu..janganlah main hentam keromo,siap buat entry lagi 'ANTI I FOLLOW U,U FOLLOW I'..jenis aku plak..aku follow je semua blog yang aku singgah..xkisah r kalau blog tu baru ada 1 or 2 orang baru follow..dan cubalah anda yang dah lama dalam 'industri' blog ni tunjuk ajar sikit..xbaiklah kedekut ilmu..eheemmm..

5.rajin update entry
ni paling penting! update ! update ! sebab apa kena rajin update?..sebab kalau korang tak update,,blogger yang selalu singgah blog korang tu jadi bosan singgah ,asyik entry yang sama je..kalau malas sangat..biarlah seminggu 1 entry..janganlah 2bulan 1 entry..memang bosanlah,..jenis aku plak..sekarang memang aku rajin taip entry,walopon malas..aku tetap taip gak walaupon xcukup 20patah perkataann,...asalkan ada entry baru..entry aku banyak ada kartun (okeh ! aku memang agak2 xmatured..) haha

::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

so,berbalik kepada pertanyaan firdaus tadi tu..aku pernah buat contest ke??
jawapan aku : ye ! pernah buat tapi time tu follower aku dah 600 lebih da kot...mybe kontest tu dapat bantu aku serba sedikit menaikkan follower aku..^^

ffuuuhh..memang panjang betol aku taip ni...kali pertama taip memanjang..!
ada banyak lagi tips aku nak share..tapi nanti je r..nanti korang bosan lak kaan aku taip panjang2 ni..

last nasihat aku..joinlah segmen yang dianjurkan bro ben ashaari..
lepas aku join makin meningkat follower aku..^^




36 comments:

Shamsuddin Amin said...

caye la Amny...
mmg best tips anda... akan ak try test...^^

tapi bab nak update tu ak payah sikit...
malas plus minus busy sikit...=P

iman musa said...

nice entry!!

Dayana AZ said...

hehehh dayana suka tips2 mcm ni :)!

and thanks for the wish amni :)

www.herstoriie.com

azrijohan said...

entri yg baekk...

azrijohan.blogspot.com :)

naim said...

owh.. Tahniah ada follower yg ramai. nak kidnap 1000 boleh x. haha

nur ikhyar dee said...

SETUJU DENGAN AMNY...

3 benda yang saya akan buat bila blogwalking ke blog baru ialah

1. jejak kat shoutbox
2.follow
3. komen kat entri

happy blogging...
thanks amny for the tips. hat no 5 tu ja kena polish lagi...^_^

fyna said...

tips yg same fyna wat..
:)

Wafiy Suzly said...

yela2, isk2

miss shark said...

aku tak nak follower ramai2.

deqlis said...

wah bagus tip nie...
salam kenai ya..

mykhalis said...

suka dengan post ni..khalis 2 je tak buat sebab nak orang sukakan blog khalis dengan cara tersindiri.. ape die yg khalis tak wat..hehe..rahsiaaa

Blog terbaik

Kenangan lahir 80-an

Ada apa dengan dara

khalis datang ziarah di sini

Firdaus Kasim said...

amny, thanks bg jawapan yang panjang lebar nie.. hehe.. sy dah praktikkan apa yg awk tulis tue.. ternyata berkesan.. dalam sehari sy dapat lebih kurang sepuluh follower.. hehe.. thanks k

Entri paling polular firdauskasim.com :
Hukum memakai contact lens

adan said...

thanks dengan info ini... ^_^

Dekcik said...

yeah tips yang bergune..
mesti kene rajin berblogwalkin..
n wat entry..

aLieF si Muncung ManiS said...

wahhhh...amny..tips ni sungguh berguna utk newbie macam saye..huhu..thanx dear...:P

cik hemo hemo said...

niceee tips !


stuju !

hehe

najmi^^ said...

no 3 is the best dear^^
yes, what u are saying in no 4 is real, says reality.lol

hafiz hafizol said...

hhahaha.. nice .. rasenya semua HH dah ikut tapi follower x berkembang pun .. sob3~~

xpernah juin segmen bro ben.. ni kot sebab dia.. huhuhuk..

anayue said...

tips ni sgt berguna..nk try arr

apik pehe said...

hehehe..bagus la amni sediakan tips2 macam ni..syabas!!
hehee..

amni..apik pon kureng gak biler ader bloger yg post anti "i follow,u follow"..bukannyer aper..bak kate amni..blogger yg baru nk berjinak dalam dunia blog ni bukannyer tahu terus tentang blog..atleast kena ajar dulu sikit2..

Henry Zackery said...

nice tips, selalu blogwalking sehari brape blog ??

Cepat Beli Sebelum habis !!

Rafi Nilhan said...

sumanya rafi praktik tiap ari.. kacuali no4.. sebelom mula belogging dulu member dah pesan awal jgn pakai style tu.. so tak pernah pakai ar..

tapi kalau rafi jumpa blogger yg folower nya kurang dr rafi(ehem..ehem),,folo trus.. klau yg lebih, tengok entri dia dulu..(sombong nih..) or dia folo rafi, folo balik insyaAllah..

anyway, great tips.. thanks for sharing :)
5ways, 5stars.. peace

Nour Akmal said...

wah...ade tips la..suka2...=)

ApiH said...

best tips ni... selalu la amalkan tips ni... baik utk kesihatan blogger... heheeee....

eh lupa la... dah kunci ke belum basikal tadi ye...

Koding said...

Btol tuh... aku stuju sesangat...

amny said...
This comment has been removed by the author.
amny said...

Shamsuddin Amin >> berjangkit plak penyakit malas tu kat amni..aduii..=_='

iman musa >> tahnx..^^


Dayana AZ >> tips sekadar membantu..^^

azrijohan >>haha..thanx..^^

naim >> hohooh..amekla..^^

nur ikhyar dee >> hok num5 tu rmai xley ikot termasuk amni..hahaha

fyna >> yeke ??hehehe...amni nak cri entry tu..xkiwe.!ahha

Wafiy Suzly >> apsal??cam xley ikot je..^^

miss shark > why shark??btw npe??

deqlis >> sekadar berkongsi..most welcome..^^

mykhalis >> rasenye amni tahu kot ape yang khalis xbwat tu..ehhehe..^^

Firdaus Kasim >> most welcome...^^epy bebelog..

adan >> welcome..^^

Dekcik >> yeahh..betol tuu..^^

aLieF si Muncung ManiS >> ye ke newbie ??heheheh


cik hemo hemo >> hehehe..ye2..je^^

najmi^^ >> ko pon byk bantu aku..^^

hafiz hafizol >> cari blogger newbie..lagi sronok dr blogger otai ni..

anayue >> try r..^^

apik pehe >> ehehhe..ye2..amni sokong...dulu amni pon xtaw ape2..xde orang tunjuk ajar pon..tapi ble da kenal ngn blogger yang lme ni..diorang bnyak nasihat macam2 bab blog nii...

Henry Zackery >> dlu rajin r bw..sehari tah berape..lupa..haha..sekarang malas sangat nk bw..law bw pon sehari 10 blog jee..2 follower xbpe gerak sangat macam dlu..^^

Rafi Nilhan >> bes la awl2 bebelog da ade orang ajar..amni da nak capai seribu barulaa tahu tentang 'folo i,folo u'..ahahah..ase tebal lak muke nii..law ingat balik time mula2 bebelog dlu..^^

Nour Akmal >> hehehe..^^

ApiH >> yeaahh..makin sehat laa blog law ikut tip2..^^

Koding >> setuju gakk..^^

FurBall said...

terima kasih lah ye cik amny kerana sudi memberi serba sedilit tips kepada kami budak baru belajar..akan saya cuba praktikkan..dalam dua tiga hari nih nak BW jew kerja..sbb kelas sume dah habis..tp kena study lah plak..adeh..nak study ke men blog ek??mn lg elok??

kay_are said...

ye r cik amy comey lagi otai.. saye yang baru lagi dalam blogging ni akan ikut nasihat dan tip cik amny comey.. sekian time kasih.. ^_^

amny said...

FurBall >> eleeehh..barulaaa sangat....aku ase lebeh baik ko stdy..aku jeles ko bebelogg..ahhaha


kay_are >> ni sorang agi..ase nak sekeh2...perli yee..ahhaha..xpe2...

**::CIKNUURUL::** said...

wahhh,tudiaaa,.Prof Amny dh bentang kertas keje,.hehe,.thanks amni,for the gud info,.CN mmg buat sejibik dlm tips tu cmee cumee cumee,.ehhehe,.cume skang ni dh brjgkit ngan amni penyakit mls tu,.huhu,.mls update la,.sbb xde idea plus bz melampau2,.huhu,.

amny said...

**::CIKNUURUL::** >> tu laaa pasall..penyakit malas CN dah bergabung ngn amnii..so pasni entry jadi pendek je r...CN still entry panjang2..sob3(jeles)

Hafriz Mohamad said...

wah3!!!

input berguna.. nak curik ilmu ckit aci x? hehe.. halal yer.. ^_^

amny said...

uhuhuhu..curi banyak2 pon xpe..^^

Nur Liyana said...

wah..hebat la amny:) cayalah!!!!

Ini Kisah Tia said...

yee ! Tia sokong yang ni .. hehe ..