Yang disayangi

Saturday, May 7, 2011

aku buntu..tolong aku sekejap !


ramai tanya aku pasal entry ni ...

antara soalan yang ditanya :

 dapat UITM MANA ??
dapat KOS APA ??


jawapan aku :

 dapat UITM MACHANG......
dapat KOS PENGURUSAN MAKLUMAT

sekarang aku kompius....!!
kos pengurusan maklumat ok ke?? (tolong jawab boleh??)
mak aku lebihkan aku masuk matrik..
ayah aku lebihkan aku masuk uitm je..

sebenarnya aku agak terkilan sebab kos yang aku nak sangat tak dapat..(╥_╥) (╥_╥)
tak mengapalahh..takde rezeki...
dengan berbekalkan result spm aku hanya 5a...
aku rasa aku lebih sesuai belaja slow2 dengan ambik diploma..

mak aku tak kisah kalau aku taknak ke matrik..tapi,serba salah pulak..

sekarang aku kompius giler ni!!
daftar uitm 22hb 5 ni (2minggu lagi)






mood : pening + bosan + buntu + mengantuk

(nanti aku pergi blog korang)



61 comments:

Syah_Ridzeah said...

matrik ~ jimat masa..
diploma ~ 3 tahun.. baru abis.. ^^
kesimpulan ~ pilih yg terbaik utk masa depan sendiri.. ;D

Syukri Mohtar said...

1 pesanan..kalau memang boleh bawak kat matrix better amik matrix..tapi kalau rase takot tak boleh bawah..better amik diploma..sekarang kalau kat uitm diploma dah 2 tahun lebih.kalau tak silap..[pengalaman org yg dpt matrix tapi tak pegi dan pergi uitm]

amny said...

Syah_Ridzeah >> kompius gk ni sebab orang kate dip yang ditawarkan tuk amni tu kerjanya samar2..=_="


Syukri Mohtar >> ermm...bila cakap cmtu rasa nk teruskan buat diploma je..thnx ye..^^

Wafiy Suzly said...

jauh tuu

AwieKashi said...

byk membacalah jwbnyer... ^^

faiz said...

kalo rase dpt bawak matrik..better amik matrik....kalo btol cara study, matrik xde la susah sgt...bab course pengurusan maklumat tu xpernah plak dengar..teknologi maklumat ade la..

amny said...

wafiy >> jauh xjauh aku xkesah r...


awie >> ape yang banyak membacenye??


faiz >> tanya ayah sedara yang kerja kt putrajaya,die kte kos tu berkaitan data2 ni..bgus gak leerr...aduii..=_="

shark said...

kau solat istikharah dulu. tak yah pening dok memikir benda ni boleh tak?

amny said...

errkk...emotionalnyee..heheh..

shark ! selamat berPLKN !

far:) said...

better go for matrix..
u hve more choice aftr that to choose.
pngurusn mklumt uwh lau mnat x per la..

sue perbs.. said...

emmm... prnah mengalami situasi ni... dapt UDI Terengganu n Matrik Perlis.. dua2 dpt akaun... n dua2 jauh..

at last pilih matrik.. matrik memg setahun.. lepastu bleh apply degree.. selalu kalau org yg diploma ke degree slalunya dh bnyk pnglamn... so kalau stakat prsntation in english diorg dh expert... budak2 matrik ngan stpm yg slalu nya agak lmbt menyesuaikan diri..( mcm sy... heee)

fikir2 kan la yg terbaik yer..

Ayie said...
This comment has been removed by the author.
mr_right said...

hye amni !
mr right nak kongsi cerite nii.
mr right bekas dak matriks.
ta rugi masuk matriks..
memang ramai cakap susah, tapi percayalah..
matriks was the best place i ever had !
matriks seronok !
matriks jimat masa,..
lecturer2 pon banyak tolong..
jangan riso.
terpulang pade diri kite sendiri.
dulu mr right pon ta pandai.
tapi dikelilingi oleh dak2 yang rajen n pandai.
so, secare tak langsung, kite pon terpengaruh..
terpengaruh kepade mende yang baek laa.
setahun tu pon sekejap jek.
ta lame.. serius.
percayalah. heh
cube tengok entry blog mr right ni..
berkongsi pengalaman(:

http://hafizilmi.blogspot.com/2011/05/masa-berlalu-sepantas-had-laju-cahaya.html

farah dyana said...

betol ckp mr.right,i setuju.plis.masuk lah matrik.then nt bile adik dah amek degree nt.adik akan ckp "sian kawan2 amek diploma.lambatnye nak abis blaja."huhu.ok ni skadar pendapat sis.tp peringtn untuk adik..spm 9 10 subjek pon adik boleh amek,dpt 5a.ok wat.so think back.matrik u just got 3 main subjek.which is familiar to u jugak.bio/fiz,kim,math.xkan 3 subjk adik xleyh skor?spm lagilah pecah kepala 9 sub.pasal org kate blaja laju tu..biase je sis rase.boleh catch up mase kelas tutorial.setahun sekejap je dear.xsusah.even exam susah,nt graf turun.stil leyh skor.xde fail2 nyew lah.hehe.sis tringat.soklan math sis byk tinggal kosong (bengap math) tp leyh jew dapat b+.haha.rase mcm kelaka.tp tula rezeki.sem 1,soklan susah,result agak x memberansg kan.tp tu pointer xkire pon.then bile final.soklan susah ley jugak dpt bagus.so,sem 2,soklan susah..sis cam xrisau sgt dah.sb soklan susah.so i know graf mesti trun.hihi.tuptup dpt a jugak..wuhuu..so be smart k.jgn rase takut2.just yakin.mostly bdk spm 3,4 a pon leyh dpt 4flat kat matrik.sumenye begantung pd kite,rajin blaja atau x.all da best k

**::CIKNUURUL::** said...

haa,rmai dh yg sggested kt amni,.so CN xnk serabutkn pale amni,.make it prfect k,.choose the best place,.

sbnrnye sume tmpt bljr adlh yg trbaik,.

so,u can choose anywhere u want as long as bley cont stdy kn,.hehe,.

mase pndek ke pnjg tu 1 klebihn,.due2 bgus.

istikharah dear,.mntak tlg kt Dia,.insyallah pasti ade jwpn,.

neway,gdluck ek!,.rsult bgus,truskn stdy,.

A i n n u r A f i f f a h said...

umm ,lau matrik kene struggle syg. then ,kene bsaing balik *dgn students f6* utuk UPU. sbb nak apply U smbung degree pulakk. lau pointer tnggi best lah dpt masuk U hebat2 cth ;UKM ,USM dll. or even smbung medic di oversea kalau ada rezeki^^ umm ,pkir lah mane yg tbaik ye ^^
istikarah jgn tinggal tiap mlm.

kat mana2 pun kene blajar sungguh2 gak.

apik pehe said...

uhmmm..bagi apik lak..cuma berharap amni dapat pikir seeloknyer lah...

apik ni hanyer diploma dan degree kt ump jer..5 tahun kat ump..semua lecturer dah kenal..

member apik ader dapat diploma same cam amni dulu..kat machang gak..skang ni dia dah sem akhir kat uitm puncak perdana...

pilih leklok tau amni..

Azlan The Type Writer said...

diploma pengurusan maklumat?
baik masuk matrik, masuk aliran perakaunan. tahun depan boleh ambik kursus ni jugak. tak pun apply la mana2 kursus suka.
rasanya better pegi matrik.
(ex-KMPian)

ni mungkin membantu sikit.


http://azlanthetypewriter.blogspot.com/2011/04/nasihat-buat-adik-adikku-lepasan-spm.html

KeYLa GoJez said...

hai.. wahh.. congratz dapat masuk bekas u kite.. ngeh3.. *bangge kejap*

nway, choice ade kat awk.. mcm kite pena jadik jgk.. uitm mchg n mtrx jhor.. but then, kalau nk amik mtrx, bole aje.. awk bole pilih kos ape awk nak.. dgn SYARAT awk kena score untuk matrix awk untuk awk dpt kos pilihan awk..

kalau uitm pulak, kalau awk rasa awk mampu belaja subj tu, amik la.. try tnye membe, atau senior, atau search tenet subj 2 psal ape.. cuma kalau awk xscore, awk still bole continue degree... tapi result xdpt banggakan awk laa..

nak lagi senang, buat solat istikharah..

p/s: kalau awk ykin boleh dpt result gempak, amik matrix.. but awk maybe akn ktinggln skit dpd bdk dip laa.. sebab kene blaja ape yg diorg da blaja.. =) hope membantu..

p/s/s: nt bgtau laa amik mtrx ke uitm..

NoRMa aZurA iSMaiL said...

kalau yakin bley score, baek pergi matrik...sbb takut nanti kena jual...

diploma pun ok gak...tp xsure la cz tu cammana....

.izzatul.hazwani. said...

kalau nk rilek2 amik diploma . kalau nak cpt n blh angkat msuk matriks.. tapi lepas dploma dh boleh kerja :D

.izzatul.hazwani. said...

kalau nk rilek2 amik diploma . kalau nak cpt n blh angkat msuk matriks.. tapi lepas dploma dh boleh kerja :D

Woofer Storm said...

ermm bagus ni dpt bnyk pilihan..dua2 ada ada baik bruknya..matrik mgkn jimat masa tapi tekanan yang terasa,diploma lama tapi menjanjikan pekerjaan..sebab dgn diploma mgkn ada pekerjaan,dgn matrik agak susah kot..ermmm apa pun pilihan ditgn anda,jgn buat pilihan yang slh k..


follow sni^^

♫♪~ Naurah Nawwarah ~ ♫♪ said...

tahniah!! ai nk tolong yu jugak! tapi, ai pon dapat UiTM machang.. dapat cos AKAUN.. nak fisio, tapi tak dapat.... mtriks ta dpat..

fom 6 susah.. so, means ai takde jalan laen.. kalo yu jadi pi klantan, bitau la.. kite buleh jumpe.. tapi, ai punye cos dftar 1 day b4 yu.. 21 mei..

qlah said...

erm.. susah jugek kan.. herm.. sembhayang istikharah ye ;)

MissSyarniFarida said...

amny, syarni dulu masok matriks and it's great keluar pon result gempak jugak la kan,keh keh belagok pulop ;P

keluar teros dapat buat degree and mase matriks mmg la AGAK tough sebab 1 year je kan, x heaven la macam budak U boleh cuti panjang. amny pikir sendiri kebolehan amny ya, if boleh stadi hard, better buat matriks, yeeepppppeeeee ;)

Ini Kisah Tia said...

biar cepat asal selamat . apakata tanya mereka2 yang pernah ambik matriks tu .. Tia takleh komen panjang sebab Tia takda pengalaman . hehe ;)

Fyzal said...

this is just a little advise. matrik is a just a program and matrik tidak akan melayakkan kamu dapat kerja. ya, cepat memang cepat. diploma bukan sahaja satu program, tetapi dengan diploma orang boleh cari kerja walaupun mmg betul zaman sekarang orang tak tgk dah diploma tu. tp dr aspek validity, diploma is powerful then matrik.

dan kalau isu lambat dan cepat. katakan kamu ambil diploma pengurusan maklumat di UiTM, itu memakan masa 3 tahun, kemudian jika kamu sambung degree dalam jurusan yang sama atau hampir sama di UiTM juga, degree kamu cuma 2 hingga ke 2 tahun setengah.. tidak banyak beza dengan yg amik matrik setahun kemudian buat degree utk 3 atau 4 tahun. duration of time lebih kurang sama. tp sape2 yang buat diploma ada 2 valid certificate utk cari kerja which is diploma + degree.

this is just my opinion, you can find more better advice from those who are expert in academic world.

p/s: i have friend who did diploma in public administration for 3 year then took law course for 4 years. that's 7 years of study. dont worry about time. learning is the process in the whole life.

d_LA said...

dla hanya mampu ckp buatlah pilihan yg terbaik ye..sbb rasanya ramai dh bg jwpn yg bagus kat atas tu..skang ni terpulang pd amny rs nak yg mana..gud luck laling^^

cik HUSYI said...

Baca komen komen diatas, saya pon tengah fikir nak masuk mana satu ni..

Ada pro and kontra..Hmm,, Fikir fikir~
All the best!

Far8 budak baik said...

memandang kn hari ni hari ibu..
baik ikut cakap ibu..
hahahaha..tak lahh..mcm ni..
baik matrik..nnti masuk ajijah muda jeee..klo diploma..lama sedikit..
pastu..matrik x ley main2..dip ni lepak lah sikit pun takpe..haaaa..
baik masuk asasi uia hahaha

Syuxer said...

saya dengan ini mengisytiharkan bahawa duli raja2 yang maha mulia telah mengesyorkan anda mengambil perhatian nasihat abang fyzal..:)..masa bukan halangan tpi kepuasan mencari ilmu menjadi pokok perjuangan untuk mengenal erti kehidupan yang semakin gila rumit ni..

selamat menempuh alam perah sakit otak kelak..

mykhalis said...

perghh..ramai bagi nasihat..panjang2 pulak tue..gud luck dalam buat keputusan..k?

Koding said...

Buat solat Hajat...
Mintak petunjuk daripada Allah swt...

Good Luck..

Adibah Ishak said...

course apa tu?? tak pernah dengar pun..baik selidik betul2..sebab biar buat sesuatu yg kita minat..

dapat matrik mana? jom masuk matrik gopeng perak sekali dgn saya XD

| cik azeya | said...

matrik lah. jimat masa. buat ijazah pun muda lagi. dip guna duit banyak plus banyak guna masa.

so semuanya terpulang dekat diri. minat ke tak. :)

Miss Shikio said...

tahniah...

yang pentingnya kita ikhlas belajar

better uitm sebab kita boleh pegang diploma dah lepas tu

if matrik kita still kena struggle hard

jgn hampakan harapan ibu ayah..

all the best!!

BuDaK PeGheLiH said...

klu amni nk masuk matrik.. amni kena rajin sket la..

sbb msa yg agak pack.. mmg lecturer slalu ajar laju2.. tp ok jer klu kita mmg jenis yg rajin n study..

saya dlu main2.. :p so result pn atas pagar jer.. tp ok la bleh gak masuk u amik degree..

tp masa kat matrik mmg best.. maybe sbb dlm 1 matrik tu xada perkataan senior n junior.. smua sama umur.. semua boleh berkawan.. lecturer pn ajin2..

hoyahadis said...

banyak dah cadangan tuk amny...
ape pun solat istiharah penting jugak..hati lebih tenang untuk membuat pilihan..

ABU said...

aku adalah alumnai uitm ehem ehem!

sebnrnya mana mana pun ok, pengalaman aku buat dip 3 tahun tapi masa buat digree sepatutnya kalau budak lepasan form 6/politek kena buat 3 tahun tapi aku buat 2 tahun jak..banyk dapat pelepasan subjek..tpi msti buat dgree uitm jgk la..

jgn risau sbb uitm lagi sayng anak dia..mudah je dpt dgree tuk lepasan dip uitm..

gi pun yuran dia murah..uni bumiputra la katakan..

dgr kata matrik skung kena buat 2 tahun, tp kena ingt sijil matrik laku ke nak mintak kerja..u need to stdy very hard there..

apa apa pun kena stdy rajin rajin..buat elok2, allah dah tentukan jalan kita..

k gud luck!!

Shamsuddin Amin said...

sorry bru dpt BW... huhu

x tau a amny...
cuz ak x pernh amik metrik..
tapi ak rase ting6 lagi power dari dip... cume ssh sikit la.. hehe

bak kata abu,
mane2 po same...
yg penting kite usaha...

gud luck...
semoga dapt pilihan yg tepat.. amin

cik najihah said...

nak komen jugaklah even dah lambat hihi..
setuju dengan komen2 kat atas yg sokong mjatrik..better amik matrik.jaminan nak masuk u sangat tinggi. jimat masa..mmg mula2 tak bole bawak susah tapi after dat semua akan jadi biase.matrik bes sangat2..

Nur Liyana said...

ikut amny la..

kalau rasa itu yg terbaik, just go ahead!!!!

buat solat istikharah!!!hehe

aisya said...

sekarang ni la kite kne pilih elok2.. sebab sekarang la yang tentukan mase depan kite mcm mane.. all the best ye amni.. =)

liyana said...

buat solat istikharah..
akak plajar matrik..mtrik jalan pintas..
kalu diploma 3 tahun..
tp mtrik blajar perlukn ketabahan ksbrn...huhu.all the best!

♫♪~ Naurah Nawwarah ~ ♫♪ said...

yeah! kamu3x! kite dapat same la... so, tak jadik amek matriks? dah pikir msak2??

kecek kelate le kite.. haha.. amny add kite kat fesbuk.. t tukar no fon.. dah smpai sne t dah lapor diri.. amni text la.. kite leh dating sat..

haha.. kamu 22, kite 21.. sehari je pun.. kite ade membr ke mchang jgk.. suria nme die.. member mse standrt 2.. huhu.

ade 4 org membr dpat mchang tp, 3 je yg rasenye komfem pi..

(kite bebelog+study tak pe kan?) haha... mne ade mse kot.. haha

iksharizan said...

wow, tahniah k :)

nur ikhyar dee said...

amny...melalui pengalaman saya, matrik mmg cepat leh ambil degree, tapi kan, in case tak dapat kerja lepas abes degree, sijil matrix tak boleh pakai langsung, so sangatlah rugi. Diploma is better than matrix wpun matrix masanya lebih singkat.. Amny google dulu la course tu,blajar ja dulu, nanti degree u ada lagi choice untuk course yang lain...

gudluck ye ^___^

farah wahedda said...

waaahhh bgus laa 5a ...^^

adan said...

jeles ngan amny sebab dapat sambung study... agak2 umur macam saya ni boleh study lagi tak?

cik hemo hemo said...

isthiqarah bebanyak yepp.

mie said...

fuh!!
gue pun xtau kos ni..
uitm machang?
heheheee

POSH76 said...

jalan2

msredcheesecake said...

cik amny,

congrats ya dpt sambung study kat uitm.....

kalau msred amek diploma.kalau lepas dip tetiba malas blaja nak keje, dip berguna dr matrik....

piki baik2...ya..mintak petunjuk Dia...

chemay said...

dip lebih senang kot.
n kos dia macam tak berapa mementingkan sains..
if dekat matrik..
mmg fokus sains..
if amni kuad..
boleh la gi matrik.
if nak blaja slow2..
uitm is btter :)

~::KUYA HARIS::~ said...

wah..baru bejaya singgah belog amny dengan senang hati setelah line oke.haha XD tahniah ye dapat masuk U.amik dip pon oke.sy pon bemula dengan dip,then sambong degree :')

syen said...

istiqarah lah..mesta tau mana nak pilih..

nadia natasya said...

kalau nk jimat masa better matriks :)

fRaMe+LenSeS said...

terbaik perkongsian ni. terima kasih. ;D

Nadh suka dengan blog kamu, perkongsian kamu, Jum Nadh nk pomot, join contest Aku Ingin Berubah sahabat Nadh,,.

Mungkin kita leh sama-sama sampaikan message positive pada masyarakat dengan perkongsian dalam ni plak.. :D

kay_are said...

gua nak komen antri ni macam dah lambat sangat je.. em.. xpe r.. xyah komen.. =P

muhammad said...

http://shashayatim.blogspot.com/2011/03/diploma-pengurusan-maklumat-what-is.html