Yang disayangi

Thursday, September 8, 2011

adakah ini dinamakan kejutan budaya ??

dah lama menda ni terbuku kat hati...tak salah kalau aku nak share kan......mungkin entry kali ni agak panjang dan membosankan..tapi takpe laah...siapa sudi baca teruskan membaca..:) aku amat menghargai korang semua...entri kali ni mungkin lebih kepada luahan hati...

semasa aku menaip entri ni..serius aku rasa nak menjerit je....takde siapa yang tahu hati orang kan...entah kenapa semakin hari aku duduk di sini semakin aku tertekan.....bila aku bangun je dari tidur setiap pagi..aku jadi terus tak bersemangat....

aku sekolah asrama dari tahun 5 hingga form5.. ( 7tahun )
tak terdedah dengan menda- mende alah ~ hp, laptop

semasa sekolah DULU !
a ) handset dilarang bawa ( so msg2 no way ! )
b ) laptop takde ( so kalau nak online kena pergi makmal komputer je , tu pon online curik -curik )
c ) ada seorang member yang suka tegur aku direct je ( serius ! aku suka bila aku ditegur orang )
d ) aku paling pantang orang tak solat ! aku akan tegur direct je terutama junior
e ) geng aku ada 7orang ! antaranya rajin study ( so aku jenis mengikut )
f ) selalu datang kelas awal ( buat revision dulu sebelum ada kelas tambahan )
g ) selalu bangun awal time hujung minggu ( aku pengawas ,banyak kerja kena setel )
h ) rapat dengan cikgu ( suka bertanya kalau tak paham )

semasa di uitm SEKARANG !
a ) handset sentiasa ada dalam poket ( bila - bila masa kalau bosan aku nak bermsg je ) =="
b ) laptop ada ( 24 jam nak online ) xpon tengok cerita .....banyak kerja terbengkalai !
c ) dekat sini takde member nak tegur kalau aku buat salah sikit...errmm !
d ) solat sini macam takde siapa nak tegur..solat bagi ??? macam kerja sambilan..mula2 aku full je solat..makin lama makin rompong ! aku terikut...
e) geng aku disini bercintan cintun, aku terikut ==" ( to : my dearest geng ~maaf kalau anda terbaca )
f ) selalu datang lambat ke kelas terutama kelas pagi sebab bangun lewat ...
g ) assignment banyak terbengkalai ( buat kerja last minit )
h ) tak rapat dengan lecturer ( ermmm ! )

mungkin banyak lagi..ermm....

aku bukan nak buka aib sendiri or sesiapa..aku tak tag nama sesiapa pun kan.....
.tapi aku memerlukan nasihat seseorang.......aku sedih kalau mak ayah aku tahu...serius sedih..

setiap masa aku nak berubah jadi seperti AMNI DAHULU ....bukan AMNI SEKARANG !
tapi siapalah aku.....tak berdaya mengubah diri bersendirian tanpa nasihat- nasihat...keadaan sekeliling aku tak dapat beri bantuan pada aku...

saya sangat - sangat  kecewa  ! (╯︵╰,)





19 comments:

Nurul Mazni said...

salam amni.. sis paham masalah awak tu.. kehidupan kat asrama dengan kat u memang berbeza.. walaupun duk asrama jauh dari mak ayah, amni still terkawal coz cikgu-cikgu n warden memerhati..

tapi kalau kat u, maksud sis asrama u tu, memang berbeza.. warden mungkin akan check.. tapi bukan check pasal laptop, handphone n keje skul student..

Sis tak pernah duk asrama.. tapi time sekolah, semua kemudahan cm hp n laptop memang tak der.. Mak ayah tak bagi.. handphone pun beli curik2.. online pun kat makmal komputer.

[rase cm makin panjang jer nie] amni kene pentingkan diri sndiri. jangan mngikut orang.. klu mengikut pun, ikut yang baiknye.. jangan ikut yang tak berape baik tu.. amni boleyh berubah.. klu kate kerja terbengkalai, amni kene set dalam mind.. kalau ade sleeping partner, amni kene ingatkan.. n saper kate tak leyh rapat dengan lect? u should approach them.. bukan nak membodek.. tapi itulah cara nya kite nak lecturer mengingati kite.. n jugak caranye kite rapat dengan mereka..

sabar yer amni.. sis dah merase semua ni walaupun study kat kolej jer.. gud luck.. n do ur best.. :)

budakampung said...

gua masih bersekolah..jadi belom merasa kejutan budaya tu..huhu

faiz said...

camtula keadaannya...tapi solat jgn tinggal..

mr_right said...

huu. mr right pon lebih kurang gakk. agak kejutan budaya lepas masuk uni neh. heh. tape. kite belajar ubah perlahan-perlahan ek;)

eiraabdullah said...

same goes too me..xpe kita cuba berubah untuk jadi yang terbaik...everybody can change..berdoa kepada Allah beri kita ketetapan hati agar tetap istiqamah di jalan-Nya

ABU said...

jagn terlalu terikut2, pandai jaga diri dan teguh pendirina..itu yg penting.. mula2 mmg mcm tu lama2 ok jugak tu.. ok good luck amni..

sue perbs.. said...

kejutan budaya.. akak prnah mlalui benda2 tu.. pndai2 la pilih kwn ye.. yg pnting jaga diri n pndai2 mnilai yg baik dan buruk..

d_LA said...

yg "d" tu bahaya..amni kene salu doa mintak petunjuk..dla dulu ms nak sambung belajar kat Kuantan takut sgt sbb takut dpt kwn2 yg sosial sgt2 sbb dla ni mudah terikut..tp sebelum pergi tu mmg dla doa banyk2 biar dpt housemate yg baik2, rajin2[walaupun dla x rajin sgt pun], Alhamdulillah dla mmg dpt yg baik2, waraq2, mmg byk perubahannya..InsyaAllah nt ade ms dla cerita kat blog..tp Amni sedar ni dah bagus just kena kuatkan hati taw..InsyaAllah boleh berubah

aidy said...

Salam amni, tetibe akak rase nak comment entry nie. Situasi kite terbalik dekat sini. Ehem, akak dulu pun duduk asrama gak tapi sejak form 3 lah. Tapi mungkinlah peel budak2 sekolah teknik nie agak terok so akak terikut2 perangai diorang. Tapi lepas akak duduk sini (UiTM Machang) alhamdulillah, makin okay sekarang. Walaupun masa part 1 akak duduk dengan senior Part 5, yang memang jarang sangat nampak diorang sembahyang tapi akak tetap sembahyang gak. Lantaklah diorang nak pikir pape pun. Diorang tak sembahyang itu hal diorang, nak tegur sah2 tak berani sebab senior kan? Haha. Dan roommate akak sekarang semua jenis yang tak tinggal solat. Terkadang kalau tak busy, lepas maghrib memang comfirm mengaji same2. For sure, akak pun akan terikut diorang gak kan? :)

Kalau nak tau, kawan2 akak dekat sini mostly memang bercinta pun. Tapi akak tak. Sebab, entah lah. Diri sendiri yang rasa benda2 tu tak perlu kot. Belum tiba masanya. Jadi takde istilah terikut kawan2 yang bercinta. Hehe.

Dekat U nie memang susah nak rapat dengan lecturer. Sangat-sangat berbeza dengan masa sekolah dulu. Tapi akak memang try rapat dengan lecturer gak. Kitorang kalau nak final, sangatlah rajin pergi bilik lecturer. Lagi2 masa study week. So mase tu lecturer macam kenal muka kite gak lah. Tu gak kire satu bonus mase final nanti. Hehe.

Selalu datang kelas lambat? Nie memang faktor yang susah nak elak kot. Haha. Dalam kalangan roommate akak (merangkap classmate akak gak) diorang nie memang akan bersiap lagi awal dari akak, so akak lah punca lambat tu -,-" Tapi akak rase kalau lambat kite tu tak lagi lambat dari lecturer. Okay lah tu. Dan juga, asalkan tak ponteng itu lagi baik :)

Mungkinlah kawan2 tu memang memainkan peranan yang penting. So, kalau susah sangat apa kata ikut kata hati sendiri? Kalau orang taknak sembahyang, kite kena ikut die taknak sembahyang gak ke? Biarlah diorang tak sembahyang, asalkan diri kita tu sendiri sembahyang. Macam tu jugak dengan benda lain.

Lastly, tak susah nak susah tak senang nak senang :)

A i n n u r said...

"jangan kamu sangka kamu beriman selagi tidak diuji.."

anggap semua yg berlaku itu satu ujian yg Allah bagi buat peringatan kat amni..

kadang2 kan perkara mcm ni berlaku ada jugak hikmahnya..mungkin iman kite mkin bertmbh sleps kite sedar yg kite smkin jauh dgn Allah..

alhamdulillah amni sedar n ape yg pling penting amni kene berubah..

jangan malu utk berubah jadi baik n dekat gn Allah tapi malulah kalau kite lalai n tinggalkan suruhanNya..

jangan takut dgn kata2 org bila kite berubah jadi baik..tapi takut la kalau Allah tak redha dgn hidup kite..hidup kite takan diberkati amni..

dont think about what people think about u but what Allah thinks about u..

Allah tu maha pengampun dan maha penyanyang..:)

wallahu'alam..peringatan utk diri ain jugak..

adan said...

adan <<----<< budak bernama adan ni tak layak untuk memberi nasihat..

jgn berputus asa er amny..

~::KUYA HARIS::~ said...

amniiii!!!! rindu ah kat amni & belog ni. hehe ^^ terjah sini :')

saljihitam said...

tepuk dada tanya iman

sueMUNCET said...

hye..
suemuncet .buat contest lagi..
sila join kalau berminat..

http://suemuncet.blogspot.com/2011/09/contest-bergaya-dengan-baju-rayaku-dari.html

Henry Zackery said...

biasalah 2... makin dewasa memang akan rasa khidupan sosial.. hanya perlu bijak pilih mana baik dan mana buruk :)

TEKNIK UNTUK MENJADI POPULAR DI BLOG | INTERNET

apik pehe said...

dah2..keadaan di universiti memang camtu..amni jangan terikut sangat..kena pasang niat kat hati..kena tetap pendirian..

kay_are said...

kalau nak makan suap je, baik tak perlu dinamakan universiti dik. tapi ape pun, sekolah ke, kolej ke, u ke, matrik ke.. sume tu just tempat blaja je.. so yang penting, kne semat dalam ati yang kite nak berjaye.. tu je.. abang (perasan) pun bukan nye perfect sangat, selalu gak ponteng kelas sume, bende2 tu macam normal bagi kitorang budak u cume kne pastikan r kite catchup lik ape2 subjek yang kite tak g tu.. pasal cintan cintun, yang tu macam lumrah gak, cuma jangan sampai hilang fokus dah r.. jadikan sebagai satu motivasi, macam ajak die fight sape nye pointer lagi tinggi, or something like that, camtu kan lebih baik? sori panjang gile lak komen yang ni, apepun manusia berubah, so jangan pendang belakang lagi ye, sentiase r maju ke depan, ok adik amni? ^___^

psst: waah.. kire amni comel dah ade bf r ni.. =P

KarlPower said...

itu namanya bukan kejutan budaya.
itu dinamakan peribahan kimia dalam badan secara rawak, ;)

CahayaSyuhada said...

ALLAH always loves us ! jgn bimbang . minta pada dia.dia tolong.Insyaallah.


KUATKAN IMAN-DEKATKAN DIRI DGN RUMAH ALLAH

sayang awak sahabat :)

-syud masih baca bog kau tau !-