Sunday, February 7, 2016

Praktikal Di Twin Tower Petronas Kuala Lumpur

..................................................................................................................................




CERITA SEBELUM INTERNSHIP 

Teringat bila Ainasuha Akhree hari hari suruh cuba apply PETRONAS tapi I just ignore her. Niat hati nak intern dekat pahang, dekat dengan rumah, jimat kos jimat tu jimat ni. Tapi bila rezeki dah dekat PETRONAS, maka dekat situ jugakla jawabnya. Terdetik hati nak apply PETRONAS bila sorang stranger ni komen dekat status, "why not apply je PETRONAS, mana tahu rezeki u memang dekat situ". Ayat yang sama macam ainasuha cakap. Tapi terkesan. Last minit apply gak PETRONAS, terdetik dekat hati rasa susah nak dapat. Tak sampai 2 minggu dapat confirmation intern dekat PETRONAS lepas ada lah sikit dorang view contoh2 projet relate tu my kos. Rezeki disitu alhamdulillah. Thanks to my senior,Faiz Farhan yang banyak membantu dari awal sampai akhir hihi. Hai aina, tak sangka sebilik, serumah
tongue emoticon

I love workout


ini cerita , orang muda 

Thursday, January 21, 2016

Pengalaman Mengajar aku Kehidupan

Assalamualaikum.

Hye blogger. Hampir 4 tahun tak menaip. Kalau dulu hari hari duk update blog. Tapi sejak sambung belajar jadi malas nak update , bukan apa kat rumah boleh lah ade wifi. Dekat U harapkan kuota limited je . nak pergi cari wifi memang pemalas tahap tenggiling lah kat UITM kan.

Entry kali ni nak cerita sedikit pengalaman aku turunkan berat. Last entri sebelum ni tahun 2012. Kau tahu tak time tu masa tu aku OBESITI ? kahkah. Berat aku 80kg

Guysss, guessss which is AMNI ?
aku yang tengah berbaju merah okay. macam makcik 



Masa aku gemuk dulu, aku anti bergambar. Kalau bergambar, konfem ade disebalik keramaian orang macam gambar kat atas ni haaaaaaaaaaaaaaaaa . 



Ni time birthday aku masa tahun 2013. 
3 March 2013. Dulu orang suka panggil lengan aku ayam. Entahlah kenapa maybe sebab lengan macam kayu balak, 

Ni depan Uitm Machang Kelantan

Aku start kurus sebenarnya lepas kecewa tahap gila b*. kahkah. Kecewa cinta lah. Siapa lah nak dekat aku, Aku je terkejar kejar nak dekat lelaki. Suka dekat lelaki tu cakap direct je 'Aku suka kaulah'. Nampak macam despreted je kan. Bukan terdesak cuma terasa nak disayangi almaklumlah kekawan semua ada kesayangan. dan aku ? krik krik krik.

Disebabkan perangai aku yang suka mencari lelaki ni lah, lelaki tu sebenarya bukan betul betul ikhlas dengan aku. Jujur aku cakap. Bukan ikhlas dengan aku. 'Kapel' sebab bersebab. Yesss, if u know me, aku suka membantu, tapi bila dia dah rasa bagusbagus adalah main belakangbelakang last last kantoi.

YESS ! kantoi....... Lepastu cari balik aku. Last cari aku lepas aku balik dari trip Vietnam. Sanggup hantar aku dari KLIA ke rumah (Pekan Pahang) semata mata nak ambil hati aku balik. YESS aku bagi change. Bagi change laaaah sebab siapa je nak ke aku. Dah lah gemuk, muka pun berpanau. kahkah . Nak menangis kalau ingat diri sendiri masa tu. Masuk sem akhir Diploma. dia still dengan aku siap datang deting lagi masa tu dan sempat main bowling semua. Tapi hampir 3 bulan tak jumpa sebab dia pon belajar jauh sampai lah kantoi sekali lagi. Its hurt okayyyyyyyyyyyyyyyyyyyyy! Kapel putus kapel putus kapel putus. Kau rasa ape? Nampak kan memain. Aku putuskan and its over forever.

Lepas pada tu aku demam. Seminggu demam, Selera makan terputus sampai gastrik (first time dalam seumur hidup aku gastrik kot hahahahahah) Hampir 3 minggu lah aku kecelaruan hidup. And guess what? aku lost weight dengan sendiri tanpa dipinta dalam 6kg HAHAHAHAH.

Dan bermulaaaaaalah Cheritaaaa Tranformasi aku. okey next entry nanti aku cerita semua :*




Monday, April 16, 2012

tutorial : cara nak detect orang unfriend facebook kita :)



Assalamualaikum untuk warga blogger dan non-blogger.....
hampir 3 minggu kot aku tak hupdate sebab MALAS .. haha

harini tiba-tiba rasa nak update lepas ramai plak tanya aku macamana nak tahu orang unfriend facebook kita ... aku pon belajar dari blog orang juga , tapi aku dah lupa blog mana aku belajar , susahla nak mention kat sini ..mungkin ramai dah tahu , tapi aku nak kongsi juga apa yang aku tahu :)


lepas aku guna mende alah ni ( mende alah ke ?) ,
 aku dah dapat detect sape yang sudi unfriend aku ,
 sampai hati kan ? T.T  sob sob ..

huhu .. lupakan ..
ok , berbalik pada tajuk . caranya mudah je ..

LANGKAH PERTAMA 

LANGKAH KEDUA
> Download & install <
   klik button serupo hok ni deh :)

LANGKAH KETIGA
> continue <
klik continue yeee :) jangan discard plak

LANGKAH KEEMPAT
> add / install <

LANGKAH KELIMA
> selesai <
bila gambar bawah ni keluar , 
maka anda berjaya menginstall unfriend finder ini (^^,)


TAPI ! 
kalau facebook korang tade keluar UNFRIEND FINDER ni ....
cuba check balik 

> Setting - Extension - Unfriend Finder ( enable) <




semoga berjaya ..
... hoho ..




Sunday, April 1, 2012

pocong meloncat-loncat dalam bilik -.-"

Assalamualaikum warga blogger dan non-blogger..

Finally aku update jugak blog setelah hampir 6 bulan aku menyepi .. wehehe
last update , tentang Pemergian kawan aku tu , really miss her :'(
sebenarnya banyak dah aku hupdaate . tapi mest aku tak publish sebab tak konfiden ..
entah hape- hape . kan kan ?


\
sumber google

ok ,, berbalik pada tajuk  ...
pocong meloncat- loncat dalam bilik ?
yes ! seriusly berlaku ketika minggu exam baru ni ...

kisahnya bermula macam ni , hari apa? aku pun dah lupa . tapi malam tu aku dan roomates aku tidur lewat 'giler' ! tidur lewat sebab study (STUDYHARD) . dalam pukul 300 pagi tu , diorang dah stop study. aku je masih menghadap buku.. diorang amek peluang , karaoke ! yelahh , beku gak otak kalo dari siang menghadap buku kan . aku memang tade mood nak menyanyi sebab aku dah mengantuk tahap gaban . diorang ajak join , tapi aku join sekejap je . aku nak ketawa pon tak bersemangat apatah lagi nak menyanyi . letihh koottt . tak silap aku dalam pukul 400 pagi kot , diorang dah stop berkaraoke .  lepas dah gosok gigi dan buat ape yang sepatutnya . aku orang last yang lambat naik katil . dan aku jugaklahhh kena tutup lampu bilik . ok , aku tutup lampu bilik . dan dalam 2minit kemudian . satu lembaga putih betol - betol menghadap katil kawan aku , katil atas ( Jeni ) . aku dengar dia jerit2 dan marah2 . dan dia meloncat plak ke sebelah katil kawan aku sorang lagi ( Wawa ) . menjerit ketakutan gamaknyaa . lantas pocong tu hilang , dan pocong itu muncul sekali lagi , mengangu orang yang sama . lantas aku buka lampu bilik . hahhahaha , berani kan akuu bukak lampu ??? pocong tu ponn hilang . sebenarnya , pocong tu aku !! hahahaha . pakai telekung je ponn . sekali sekala menyakat roomates . tapi yang mengejutkan aku , Wawa cerita kat aku esoknya , dia cakap nampak aku ikat kepala ! haikk ? pelik ,aku pakai telekung jee . itulahh , nak mengusik kawan biarlah kena dengan tempatnya . tak pasal2 , aku dimarahi roomtes , dan menakutkan aku bila plak aku ikat kepala (ala2 pocong) alahai --"

Peringatan : jangan kenakan orang , nanti terkena diri sendiri plak !







Wednesday, January 11, 2012

blog dulu blog sekarang blog selamanya :)

PERUBAHAN BESAR BLOG AKU ~ 
perasan kan kan ? kalau tak perasan , buat jelah perasan ..

REASON AKU KENAPA MAKIN JARANG HUPDATE BELOG  *tetiba

* assignment belambak lambak !! baru je hantar assignment , nak sambung buat assignmnet lain, dapat pulak assignment baru !.. senang cerita ,banyak giler kot kos aku ni dengan assignment nak siapkan ,,, tak cerita lagi bab assignmnet kena reject :'( sob sob sob sob

* musim test , quiz sekarang ni ! kena study ~~ mana sempat nak menaip blog, serius , rindu blog .. HEHE

* FACEBOOK , antara punca juga aku susah nak buka blog ! 

* punca selebihnya , aku dah bosan sikit sikit dengan blog, SEBAB ramai blogger yang aku kenal, dulunya rajin update blog tapi sekarang dah semakin jarang ,dan ada juga langsung terus tak pernah update macam blogger ni >....<

* " kenapa orang lain sibuk2 dengan kerja tapi boleh update gak blog"  ,,, so jawapan aku , AKU MALAS ! AHAHA ,, RELEVENT KAN JAWAPAN AKU :)


___________________________________________________________________________

nak selitkan lah sikit gambar aku , boleh kan ?

gambar ni diambil waktu pukul 745malam , 
baru je lepas balik interview kelab GPMS untuk jadi fasilitator ,
 kalau berjaya  interview , dapatlahh join progam di Perak..

serius ! time ni aku letih giler kot, pergi kelas pukul 9pagi , 
pukul 11 malam baru aku dapat balik bilik .
kelas . kelas . interview . kelas . kuiz !
padat sangat aktiviti harini , sob sob :'(



dan akibat terlampau banyak sangat  kerja + masalah ..
terhasillaah gaya muka bawah ni :)

aku : bertudung merah 

innoying , right ? 
jangan ketawa okeh :)



p/s : malas adalah punca kegagalan , so cubalah menjadi rajin macam saya :)